Mutfağı Nasıl Kullanışlı Hale Getirebiliriz
Küçük ya da büyük eğer dolap düzeni ve yerleşimi doğru değilse mutfakta verimli çalışmak mümkün olmuyor.
Mutfağımızda daha verimli bir kullanım alanı yaratabilmek için ipuçlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
.jpg)
Evler Küçüldü, İhtiyaçlar Büyüdü
Yaşadığımız evlerin metrekare olarak ölçüleri küçülmüş olsa da, hızlı yaşama yetişebilmek için gerekli ihtiyaçlar büyüdü ve sayıca arttı. Daha küçük evlerdeki daha küçük mutfaklarda artık en az 6-7 adet elektrikli ev aleti, türlü çeşitli pişirme gereci, televizyon, telefon gibi ilave yaşam gereçleri kullanılıyor. Küçük alanları en iyi şekilde değerlendirebilmek için ihtiyaçları doğru belirlemek ve ilerde ortaya çıkabilecek ihtiyaçları da düşünmek gerekiyor.
Bundan 50-60 yıl önceki mutfaklarda sadece 1 buzdolabı için priz ihtiyacı varken, şimdi bir priz telefon şarjını takmaya bile yetmiyor.
.jpg)
1. Temel Mutfak Eşyalarının Yerleşimini Doğru Planlayın.
Örneğin, buzdolabı pencereden gelen gün ışığına ve fırın, ocak gibi ısı kaynaklarına en uzak noktaya konulmalıdır. Buzdolabının kapı yönü tezgah çalışma alanını ve mutfak kapısını kesmeyecek şekilde ayarlanmalıdır.
Ocak ve fırın gibi ısı kaynağı gereçler aynı zamanda yemek kokusu ve yağlı su buharı ürettiği için havalandırmadan faydalanacak şekilde yerleştirilmelidir.
.jpg)
2. Elektrik Tesisatını Planlayın
Buzdolabı, ocak, bulaşık makinesi, derin dondurucu, apiratör, fırın, su sebili, çay makinesi, kettle ve diğer küçük el aletleri ile mutfakta bulunmasını istediğiniz diğer elektrikli gereçler için elektrik kablolarının geçiş yerleri ve prizler güvenlik ve kullanım açısından doğru yerleştirilmelidir. Özellikle seyyar prizlerin ıslak alanlardan uzakta ve güvenli olduğundan emin olunmalıdır.
.jpg)
3. Dolaplardaki Kör Noktalar
Köşeli mutfak dolaplarında kör noktaların kullanıma uygun hale gelebilmesi için Z kapaklar ya da dolap içi hareketli sepetler kullanılmalıdır. Böylece özellikle köşe alanlarda atıl kalan ortalama 60 cm.lik bir alan kullanıma kazandırılabilir.
.jpg)
4. Raflar ve Asma Dolaplar
Tezgah üstündeki dolapların yanı sıra açık raf sistemleri ile hem dekoratif hem de fonksiyonel depolama alanları yaratılabilir. Özellikle pencerelere yakın uygun alanlarda kullanılan açık raflar sıkışıklık hissinden uzak depolama alanlarıdır. Asma dolaplar gibi ışığı ve havayı kesmezler.
.jpg)
5. Dolap İçi Düzenleme Gereçleri
Eşyalar istif şeklinde yerleştirildiğinde ciddi yer kazanılır ancak eşyaların sık kullanımı durumunda fonksiyonel değildir. Dolap içlerinin raflarla bölünmesi ya da metal ızgara şeklindeki seyyar raflar, askılar ve sepetlerden yararlanarak aynı cins eşyaların tasniflenmesi dolap içlerinin verimli yerleşimine yardımcı olacaktır.
.jpg)